vers, idézet, glitter,szép történetek,pihenj, szórakozz



gyógyító fűszereink
yari története
szerelem
történetek
G.G. Marguez
öreg ember
szép történetek
furcsa történet
A nap szerelmese /részlet/
mozgó, gif kép, sorválasztó
gif képek
mozgó, gif kép
mozgó,gif-kép1
képkeret
sorelválasztók
kéz
humoros
viccek
játék
Galéria







                                 
TORMA

A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben

lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű

vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól,

csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a

japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és

még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.

                                  
GYÖMBÉR

Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal

szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok

óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban

igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss

gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig.

Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.

 

    

                             
ERŐS PAPRIKA

A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást

enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapsaicin stimulálja a

váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a

váladék eltávolítását.

                               
VÖRÖSHAGYMA

Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is

enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere.

                                
FORRALT BOR

A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos

forralt bor elkortyolgatása. A bort - legyen az vörös vagy fehér -

forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. :))))) Ezután már kedvünk szerint

fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel.

                     
HÚSLEVES

A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghűlésre

ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett

folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A kutatók a

tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a

vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták, és egy

aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A házi húsleves még jobban

enyhíti a tüneteket, ha fokhagymával, Cayenne-borssal vagy curryvel

ízesítjük.

                        
FOKHAGYMA

Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az

orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább

egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos

fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a

hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a

hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és

ízét is adja.

                              
CÉKLA

A céklából készült ital segít leküzdeni az influenzát és a náthát.

Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található

vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek

köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban.

Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és alma lével

fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.

                            
SAVANYÚKÁPOSZTA

A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát.

Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során -

a hő hatására - a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a

C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. S az

sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik

legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben.

                      
CITRUSFÉLÉK

A citrusgyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak

gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással

járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és

csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár

narancs- vagy grépfrút levet elfogyasztunk, felerősíthetjük

immunrendszerünket a megfázás ellen.

  

                       
JÓ TUDNI
!

A grépfrútban található egyes vegyületek megváltoztathatják a

gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk vagy

krónikus betegek vagyunk, kérjük ki orvos tanácsát.

  Antibiotikum helyett: MÉZES fokhagyma

Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1

teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb

természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a

szervezetből.

                     
KAMILLA

A kamillának ismert az antibakteriális, az izomlazító és a nyugtató hatása is.
Gyakran használják légúti problémák, gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén és nyugtató hatása miatt is.
Angol kutatók egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy a kamillatea hozzájárul az immunrendszer megerősödéséhez, így segíti a légutakat a fertőzések elleni küzdelemben.
A kamilla ugyanakkor izomlazító hatású, ami segít oldani a menstruációs görcsöket, ezen kívül nyugtató hatású.

Kamilla tea: Enyhíti a gyomorpanaszokat, csökkenti a hányinger érzetet. Menstruációs görcsök enyhítésére, vajúdás lerövidítésére is alkalmazzák, erre utalnak népies nevei: szüzek anyja, anyafű. Elkészítése: 1 csésze vízzel forrázzunk le 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyjuk állni kb. 10 percig, majd szűrjük le. Napi adag: 3-4 csésze.
 
                         
HÁRSFAVIRÁG
Hársfavirág: Meghűléses betegségek esetén izzasztó, lázcsillapító, köptető, nyákoldó hatású. Fokozza az epetermelést, epehajtó. Enyhe nyugtató hatású. Külsőleg felhasználható száj- és toroköblögetésre.Tea készítése: Egy evőkanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel leforrázunk, 10 percig letakarva áztatjuk és szűrés után melegen fogyasztjuk. Meghűléses, lázas állapotban társítható a bodzavirággal 1:1 arányban.  
                                     
AKÁCVIRÁG 
Akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még túlzott gyomorsav-termelődés esetén, valamint a gyomorégés enyhítésére. Enyhe hashajtóhatású.
Tea készítése: 2 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes.
                                      
BORÓKABOGYÓ

Gyógyteakeverékekben: vizelethajtó, emésztést serkentő, vesekőoldó, epekőoldó hatású.

Kitűnő izzasztó hatású, főleg reumatikus panaszokra jó. Vizelet- és szélhajtóként, étvágyfokozóként, vesekő-oldószerként, hurutos megbetegedéseknél, valamint köszvény és csúz ellen is alkalmazzák. Erőteljes vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású.

Ellenjavallt: vesegyulladás, májelégtelenség, áldott állapot esetén.

                                   
CICKAFARKFŰ

Felhasználható külsőleg és belsőleg.

Külsőleg: égési sérülések, ekcéma, aranyér, visszér borogatására.

Belsőleg: Étvágyjavító, emésztést serkentő, enyhe epehajtó és szélgörcsoldó hatású. Szájüregi-, gyomor-bélnyálkahártya fekélyek esetén gyulladáscsökkentő, hámosító, vérzéscsillapító. Enyhe vérnyomáscsökkentő. Asztma esetén hörgőtágító hatású, köhögéscsillapító. Hormonális eredetű menstruációs zavarok, meddőség, fehérfolyás kiegészítő kezelésére is használják.

Tea készítése és adagolása: 1 evőkanálnyi mennyiséget leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig áztatjuk letakarva, majd szűrjük. Naponta 2-3 x 2 dl-t iszunk fél órával étkezés előtt.

                                
PETREZSELYEM

Petrezselyem: Szárítva vagy frissen is kiválóan felhasználható. Étvágygerjesztő, tisztítja a vért, élénkít. Nagyon jó hatással van a kellemetlen szájszag ellen.

Tipp: Mélyhűtőben csokorba kötve vagy apróra vágva, műanyag dobozokba téve sokáig eltartható a petrezselyem. Igen praktikus, bármikor gyorsan felhasználható.

                                    BAZSALIKOM

Bazsalikom: Étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatású a belőle készült tea. Idegnyugtató, hurutoldó. Toroköblítésre is kiváló. Émelygés, fejfájás és hányinger csillapítására is használható. Szoptatós anyáknál serkentően hat a tejtermelésre.

Tea elkészítése: 3 dl vízzel forrázzunk le 1 teáskanál szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le.                               

 
KAKUKKFŰ

A kakukkfűből készült tea kiváló köhögéscsillapító.

Kakukkfű tea: Frissítő hatású, köhögés, torokfájás csillapítására kitűnő gyógyír. Alacsony vérnyomásra is alkalmazzák. Baktériumölő, fertőtlenítő. Görcsoldó. Elkészítése: 1 teáskanálnyi levelet 1 csésze forrásban lévő vízzel leöntenünk, negyed órán át lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Kakukkfű tea öblögető: Köhögés, torokfájás csillapítására kitűnő gyógyír. Baktériumölő, fertőtlenítő.

                           
BORSIKAFŰ

Borsikafű (csombor)

Régen ismert fűszernövény, borsos aromája miatt diétás konyhában a bors helyettesítésére is használják. Óvatosan alkalmazzuk, ne nagyon főzzük az étellel, mert erős ízétől keserű lehet az étel. Csökkenti a bab felfújó hatását ezért a babból készült ételek jellegzetes fűszere, de a káposzta-, krumpli-, gombaételek fűszere is. Hurkát, savanyúságot, pecsenyéket, tojás-, gombaételeket, majonézt, mártásokat, salátákat, ecetes és vizes uborkát is szokás ízesíteni vele.

Kiváló a puffadás ellen, kitűnő hasmenés elleni szer, antibakteriális hatással rendelkezik.

Borsikafű tea: Étvágytalanság, bélhurut, köhögés, torokgyulladás és alacsony vérnyomás esetén. Két teáskanálnyi szárított Borsika füvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le.                                    

MAJORANNA

Zsírégető hatású, idegnyugtató, étvágygerjesztő, agyműködést serkentő.

Majoránna tea: Szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és idegnyugtató hatású. Elkészítése: 1 csésze lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított majoránnát, és 3 perc elteltével szűrjük le.                                SLINGLI

 Segíti az emésztést, étvágygerjesztő, gyulladáscsökkentő hatású. Szára és levelei kettétörve erős fokhagymaillatot árasztanak, ízük a snidlingére emlékeztet, de annál jóval erősebb. Hagymája vérkeringés javító hatású, főleg medvehagyma bort készítenek belőlük. Érelmeszesedés ellen, magas vérnyomásra és antibiotikumként is használják a medvehagymát. Igen intenzív gyógyhatással bíró növény, három hétnél tovább nem ajánlott a fogyasztása. A konyhában is használják, salátákban, de csak mértékkel. Megfőzve enyhül a szaga.

 

                  
ROZMARING

 Élénkít, gátolja a gyomorfekély kialakulását, gyomorerősítő.

Rozmaring tea:

 Kiváló étvágygerjesztő, frissítőszer, serkenti a központi idegrendszert és fokozza a vérellátást. Jó görcsoldó, menstruációs zavarok, fejfájás esetén is alkalmazzák. Elkészítése: 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet öntsünk le 1csésze forrásban lévő vízzel, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk.


Rozmaring fürdő
:
 

frissítő, fájdalomcsillapító. 50 gramm friss rozmaringlevelet keverjünk össze 1 evőkanál olívaolajjal, és forraljuk fel 1 l vízben. A főzetet hagyjuk negyedórán át állni, majd leszűrve öntsük a fürdővizünkhöz.

                               CITROMFŰ 
Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Oldja a depressziót. Serkenti az emésztést, gyomorrontás, gyomorsav túltengés ellen is alkalmazható. Gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Elkészítése: 1 csésze forró vízbe helyezzünk 3 teáskanálnyi citromfű-levelet, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta 3 csészével (többször 1-1 csészével) fogyasszunk 4-6 héten át. Ideges állapotban, depresszió esetén igyuk.

                                 
LEVENDULA
Idegnyugtató, görcsoldó, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatású növény. Alkalmazzák idegesség, nyugtalanság, idegi alapú alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Elkészítése: 1 csésze forrásban lévő vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi levendulavirágot, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le. 
                                
ORBÁNCFŰ
Depresszió, idegesség, alvászavarok ellen. Elkészítése: Két teáskanál szárított orbáncfüvet leforrázunk, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le! Rendszeres fogyasztása fokozza az epetermelést, és szabályozza a keringést. 3-4 hét után érezteti hatását 

                                  MACSKAGYÖKÉR
Idegesség, alvászavar kezelésére. Elkészítése: Hagyjunk állni 100 gramm macskagyökeret 1 liter vízben fél napon át, majd szűrjük le, s öntsük a fürdővízhez. (nyugtató, enyhe altató hatású)     
           
                       
BAZSALIKUM
 Köhögéscsillapító, idegnyugtató, étvágyjavító, vizelethajtó hatású. Csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. Elkészítése: 3 dl vízzel forrázzunk le 1 teáskanál szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le.

 
     BODZA/ fekete/ 
A bogyókból készült teát meghűlés esetén, hurut ellen, izzasztószerként, immunerősítőként, vértisztításra, köhögéscsillapításra is használják. Elkészítése: 2 teáskanálnyi drogot öntsünk le 2 dl forrásban lévő vízzel, 5 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A leveléből készült teát főleg reumás bántalmakra használják.                                     


CSIPKEBOGYÓ

Csipkebogyó tea: Influenzára, meghűléses megbetegedésekre kitűnő gyógyír, de hatékonyan alkalmazzák emésztés javítására, vese-, hólyagbántalmakra is.

Tea készítése: 1 evőkanálnyi összetört bogyót 2 dl hideg vízben áztatunk 6-8 órán keresztül.

                                          

KOMLÓ

Komló tea: Altató, nyugtató hatású. Használják étvágytalanság, gyomorpanaszok ellen is. Idegi eredetű hasmenés ellen is gyógyír. Elkészítése: 2 teáskanál szárított komlót forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le.

           FEHÉR ÁRVACSALÁN
Fehér árvacsalán fürdő: Bőrbetegségek, visszércsomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére. Elkészítése: 1 liter forró vízbe tegyünk 2 marék fehér árvacsalán-virágzatot, majd 20-30 perc elteltével szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez. Alkalmazható kéz-, láb- és ülőfürdőként.Tea készítése: 1 grammot 2 dl vízzel leforrázunk. Naponta 2-3-szor fogyaszthatjuk                              

KAPOR

A konyhakertek elmaradhatatlan fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, de kitűnő ízesítője leveseknek, hal- és gombaételeknek is. Pergő magjaival évekig fenntartja önmagát. Görcsoldó, emésztést serkentő hatású.

                               
NAGY CSALÁN

 A gyógyászatban leveleit, zsenge hajtásait, szárát és gyökerét használják. Idősebb levelei megfőzve hashajtó, vérzéscsillapító és köptető hatásúak. A friss levelek reuma ellen jók teaként fogyasztva. Leveleit főzelékként, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják. Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladás csökkentő hatásúak. Leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra is. Az egész növényből kisajtolt nedv kitűnő tavaszi tisztítókúrákhoz. Felpezsdíti a szervezetet.

Tea készítése: 1 evőkanál mennyiséget 2 dl vízzel leforrázva készítjük.

                                     

 
OREGÁNÓ

Sokoldalú gyógynövény. Emésztésfokozó, tonizáló, köptető, valamint a köhögést, az emésztési zavarokat, a torokfájást és a gyomorbántalmakat elmulasztja. Az oregánót fűszerként használják leggyakrabban vagy teát készítenek belőle köhögés ellen. Kitűnően illik húsételekhez, pizzákhoz és tojásételekhez is.

                             
 
FOKHAGYMA

A fokhagyma vérnyomáscsökendő hatású és erősíti a koszorúereket: ezért keringési betegségek leküzdésében is rendkívül hatásos. Antibakteriális hatásáról is ismert. Fertőzés gátló, erősíti az immunrendszert. Enyhíti az influenzát, náthát, hörghurutot, és torokfájást, csökkenti a koleszterinszintet és antibiotikus hatású. Ezen kívül a fokhagyma vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat: főleg jódot és ként is tartalmaz.

                                  
BORSFŰ

A növény levelei gyógyhatásúak, fűszerezéskor emésztés serkentő hatással bírnak. Főzetével gyomorelégtelenség, rossz emésztést és étvágytalanságot gyógyítanak, teája tonizáló hatású. Levelei és bimbói ruhák közé helyezve távol tartják a molyokat.

                                
ZSÁLYA

Gyógyhatású része a levelei és a szára. Leveleiből készül a zsályatea, amit legtöbbször izzadás ellen isznak, bár a zsálya nagyon sokoldalú gyógynövény. A torokfájást elmulasztja. Fertőzés gátló, daganatellenes hatású.

                                 
KÖRÖMVIRÁG

A körömvirágból készült tea elősegíti az emésztőszervi gyulladások gyógyulását, erősíti a nyirokkeringés működését és megszünteti a nyirokcsomók duzzanatát, görcsoldó. Méltán híresek a belőle készült kenőcsök, olajok és balzsamok: üszkösödés ellen, daganatok lelohasztására hasznosítják őket. Fontos sebgyógyító, fertőzés- és gyulladás gátló hatással bír a körömvirág és a belőle készült kenőcsök, balzsamok. Szirmaiból hajöblítőt készítenek, valamint sáfrány helyett használjuk a rizs Szinezésére, de sokszor díszítenek, főznek is vele.

Tea készítése: 1 teáskanál mennyiséget leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig áztatjuk letakarva, majd leszűrjük. Sebek lemosására 2 evőkanálnyi mennyiséget használjunk 1 liter vízhez.

                                        
IZSOP

Gyógyászatban köhögéscsillapító, légcsőhurut elleni, étvágyjavító, vérnyomásemelő teakeverékek készítésénél is felhasználják. Külsőleg szájüreggyulladás esetén öblögető szerként alkalmazzák. A kozmetikaipar az illóolaját habfürdők, samponok és lábfrissítő borogató szerek készítéséhez használja fel. Házilag is könnyen termeszthető.

                                     
KAPOR

Felhasználása sokrétű. Finom apróra vágott leveleit mártások, szószok, főzelékek, tészták ízesítésére használjuk. Levesek, gombaételek, rákok, csiga, tyúk- és marha húsok fűszere. Sajtból készült ételek, körözöttek, lepények, saláták ízesítője. Illóolaj-tartalma, aromája gyorsan elvész. Ezért ne főzzük, csak a készételbe, tálalás előtt tegyük bele.
A savanyú uborka elképzelhetetlen nélküle, de szinte minden savanyúságba alkalmazható.

                                     
LESTYÁN

Külsőre a zellerhez hasonlítható, nagytermetű növény. Az illata és aromája is hasonlóan intenzív, a zeller, a petrezselyem és a sárgarépa illatanyagainak keveréke. Illóolajokat, kumarinokat, cukrot, Angelika-, alma-, kávésavat tartalmaz.
A levele és a gyökere is használatos. Egyébként a Maggi fűszerkeverékeknek is ez az egyik jellegzetes alkotórésze. A gyógyászatban vizelethajtó és emésztést segítő hatása miatt használják. Jó házi szer nikotin- és alkoholmérgezés esetén. Teakeverékek és tinktúrák készítenek belőle.

                                         
ZELLER

Gumója és zöldje is felhasználható. Átlagos C-vitamin tartalmán kívül sok ásványi anyagot, elsősorban kalciumot és foszfort tartalmaz. Illóolaj tartalma adja sajátos ízét. Gumójából levesek ízesítésén kívül levest, salátát készíthetünk. Levélzetét fűszernövényként ételek ízesítésére használjuk fel. Felhasználhatjuk mártások készítésére is.

 






www.mereke.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!